top of page

7 nasvetov, kako se izogniti najpogostejšim napakam pri zaposlovanju ključnih kadrov

Updated: Jun 1, 2020


Kot vodja uspešnega podjetja se zagotovo vsak dan soočate z mnogimi poslovnimi izzivi. Za doseganje poslovne rasti pa je nujno, da zaposlite prave ljudi na ključnih delovnih mestih. Verjetno se strinjate, da je to eden najtrših orehov, v katerega ste kadarkoli zagrizli.


Podjetje lahko s pravilno izbiro zaposlenih v kratkem času postane vodilno na trgu na svojem področju ali pa se giblje le v okolici povprečja… tako kot njihovi zaposleni. Od vas in vaših ciljev ter strategije je odvisno, kam ste usmerjeni in kaj boste dosegli. Neustrezno zaposlovanje ni le časovno potratno, ima tudi finančne in poslovne posledice, podjetje pa ovira ter upočasnjuje pri doseganju zastavljene rasti.


V kolikor ste se odločili, da boste zaposlene iskali sami, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se lahko izognete marsikateri napaki in posledično slabemu in neučinkovitemu kadrovanju.


1. DEFINIRAJTE OSEBNOSTNE LASTNOSTI IN KOMPETENCE BODOČEGA ZAPOSLENEGA

Prepričani smo, da veste, kdo so vaše ključne stranke. V to ste vložili veliko napora, ur in raziskav. Koliko časa in truda pa ste vložili v to, da si razjasnite, kaj so ključne osebnostne lastnosti in kompetence, ki jih želite od bodočega zaposlenega? Ali dobro poznate svojo ekipo, način dela ter vrednote in kulturo podjetja? Ker iščete namreč osebo, ki bo s svojimi lastnostmi optimalno delovala v že obstoječem okolju, hkrati pa poslovno dvignila podjetje s svojimi kompetencami še na višjo raven. Ravno zato je toliko bolj pomembno, da si sami pri sebi pred začetkom procesa zaposlovanja razčistite, kakšna naj bo ta oseba.

In seveda, po drugi strani – kaj lahko vi ponudite tej osebi. To se ne nanaša le na plačo, ki je po našem mnenju tek na kratke proge. Vprašajte kandidata, kaj pričakuje od te zaposlitve, kaj si želi. V kakšnem okolju se dobro počuti, da lahko da maksimalno od sebe in se razvija. Zaposlovanje je dvosmerna pot!


CILJNA USMERITEV

Na tej točki ste določili, kakšnega zaposlenega si želite – starostni okvir, spol, osebnostne lastnosti, znanja, izobrazbo. Pa veste, kje poiskati takšno osebo? In kaj jo bo motiviralo, da se odloči za nadgradnjo svoje kariere v vašem podjetju? Ko ste si odgovorili na vsa ta vprašanja, razmislite, kje se želene osebe nahajajo – kaj je njihov življenjski stil, katere medije spremljajo, katerih dogodkov se udeležujejo.

Zakaj je to pomembno? Ker le tako zares pridete do kandidatov, ki si jih želite ter jih potrebujete. Predlagamo, da vedno združite različne načine iskanja kadra (1. oglasi – sploh ne nujno na zaposlitvenih portalih, zato je pomembno, kaj vaši kandidati spremljajo in kakšen življenjski slog živijo; 2. socialna omrežja; 3. priporočila; 4. networking; 5. headhunting). Način oglaševanja in vsebino prilagodite ciljnim posameznikom.


PREGLED PRIJAV

Dobili ste prijave na papirju izvrstnih kandidatov, pa tudi nekaj prijav, ki vam na prvi pogled ne ustrezajo preveč. Predlagamo, da si vzamete čas in povabite na razgovor vse, ki vsaj v osnovi ustrezajo razpisnim pogojem. Kot že pravi star pregovor, papir prenese vse. In res je tako. Zato pa je toliko bolj pomemben osebni stik.


RAZGOVOR

Na tej točki ste potencialnim kandidatom predstavili možnost razvoja znotraj vašega podjetja. Imate pred seboj vrhunskega kandidata? Navdušite ga! Povejte mu, kaj so prednosti vašega podjetja v primerjavi s sedanjo zaposlitvijo, ki jo najverjetneje ima. Seveda pa na tem mestu poveste tudi, kaj so vaša pričakovanja. Ne sprašujte preveč, osredotočite se na aktivno poslušanje. Pri razgovorih je pomemben tudi time management – razporedite si čas za razgovore in temu tudi sledite.


ODLOČITVE

O kandidatu vam veliko pove prvi vtis, ki ga dobite. Verjemite, naši možgani in občutki se ne motijo tako pogosto kot se naš razum. Zaupajte si. Za dodatno pomoč pa so vam lahko v pomoč tudi psihološka testiranja, katera med drugim izvajamo tudi v Imperiji. Na razgovorih si čim več zapišite, tudi kar se tiče vaših občutkov in razmišljanj, saj vam bo to kasneje pomagalo pri odločanju. Naredite si seznam nujnih kompetenc ter ovrednotite kandidate. Vse to naj bo skupni seštevek posameznih kandidatov ter orodje, ki vas bo vodilo v pravo odločitev.


IZBIRA KANDIDATOV

Pred samo zaposlitvijo se še enkrat pogovorite z izbranim kandidatom. Razčistita kakršne koli možne sivine, da ne bo prihajalo zaradi njih do kasnejših nesporazumov. V kolikor to še niste storili v predhodnih fazah razgovorov, je zdaj skrajni čas, da kandidata predstavite ekipi. S tem vidite, kako se odzivajo drug na drugega. Bodite pozorni predvsem na neverbalno govorico.


ZAČETEK ZAPOSLITVE

In tukaj se celotna zgodba šele začne. Naš nasvet je, da ne zaposlujte ljudi, ki so vam močno podobni. Pred seboj imejte jasne cilje in vizijo ter zaposlite kandidate, ki so močni na področjih, kjer vi niste (razen če ne iščete naslednika, o čemer bomo pisali v enem od naslednjih prispevkov). Ker ravno prava izbira zaposlenih je gonilna sila vašega podjetja. Z vašimi managerskimi sposobnostmi in njihovimi kompetencami in osebnostmi boste postali podjetje št. 1 na trgu. Naj vas do sedaj ustaljeno razmišljanje ne determinira in ovira pri razvoju in bodočih poslovnih uspehih.


V kolikor pa bi želeli zaposlovanje top kadrov prepustiti strokovnjakom, smo vam v Imperiji vedno na voljo. Najboljši top kadri so le korak stran.

99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page